OVO NE ZVUČI DOBRO: Oglasio se doktor o Đokovićevom zdravstvenom stanju! (FOTO)
Novak Đoković, Foto: R4924_italyphotopress / imago sportfotodienst / Profimedia

šok

OVO NE ZVUČI DOBRO: Oglasio se doktor o Đokovićevom zdravstvenom stanju! (FOTO)

Svi su zabrinuti

Objavljeno: 12:14h

Možda je mnogima izgledao bezazleno udarac u glavu koji je dobio Novak Đoković, ali on to svakako nije bio.

To je priznao i sam Srbin posle šokantnog poraza u 3. kolu Mastersa u Rimu.

Potrebno je da odradi određene analize, ali za sada nismo saznali ništa više o njegovom zdravstvenom stanju i potencijalnimn problemima nakon incidenta.

Doktor Šon Mulen je do detalja analizirao ovu situaciju i predočio kakve komplikacije bi moga da ima Novak.

- Nedavno sam analizirao incident u vezi sa teniskom zvezdom Novakom Đokovićem, koga je slučajno udarilo u glavu nešto što je izgledalo kao delimično puna boca za vodu od nerđajućeg čelika. Da bih razumeo fizički uticaj, koristio sam veštačku inteligenciju da izračunam silu boce kada je udarila u Novakovu glavu. Proračuni sugerišu da je sila udarca bila 79,2 Njutna - skoro kao pas srednje veličine koji skače na vas - navodi se u objavi.

Ovo je direktno mpglo da utiče na Đokovićevu igru.

- Iz neurofiziološke perspektive, takav uticaj na desnu prednje-parijetalnu regiju može biti prilično zabrinjavajući. Ova oblast mozga je kritična za funkcije vezane za koordinaciju pokreta i obradu senzornih informacija. Početni simptomi mogu se kretati od glavobolje i vrtoglavice do suptilnijih kognitivnih poremećaja kao što su poteškoće u koncentraciji ili pamćenju strategija i igara. Za sportistu kao što je Đoković, čiji se stil igre u velikoj meri oslanja na preciznost, izdržljivost i strateško razmišljanje, čak i mala oštećenja mogu uticati na njegov učinak.

- Od 24 do 48 sati nakon takvog incidenta, najvažnije je pratiti znake potresa mozga ili drugih neuroloških poremećaja. Ovi simptomi mogu potencijalno da poremete njegov učinak na turnirima koji su u toku, utičući na vreme reakcije i donošenje odluka pod pritiskom. Neophodno je da ga medicinski profesionalci procene kako bi se osiguralo da nema ozbiljnih povreda i da bi vodili siguran povratak u igru - navodi se.

Podsetimo, Đoković je poražen od Alehandra Tabila sa 6:2, 6:3 i tako propustio šansu da osvoji prvu titulu u sezoni.

Bonus video:

00:11

Novak izlazi iz Urgentnog centra

(Espreso sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.